Dzisiaj jest: 21 Wrzesień 2017    |    Imieniny: Hipolit, Mateusz, Daria

"W XX wieku powstały trzy niezwykłe wynalazki: kubizm, blues i polska wódka" - Pablo Picasso

·        Polska jest największym producentem wódki w UE a czwartym na świecie, po Rosji,  USA i Ukrainie;

·        Struktura produkcji napojów spirytusowych w Polsce jest inna niż w UE. Dominuje w niej czysta wódka.

·        Udział wódki w produkcji napojów spirytusowych w Polsce wynosi ok. 80%, natomiast średnio w UE jest to 16%;

·        Roczna produkcja wódki w Polsce przekracza 1 mln hl.

·        Poza Polską w produkcji wódki specjalizują się kraje północnej Europy: Szwecja, Finlandia, Litwa, Estonia, Rosja, Białoruś i Ukraina;

·        Wódkę konsumuje się przez cały rok, ale w czwartym kwartale jej produkcja każdego roku jest najwyższa, a w pierwszym kwartale najniższa;

·        Wśród 40 pierwszych marek napojów spirytusowych produkowanych na świecie  na trzecim  miejscu jest wódka.

·        Wódka, obok whisky należy do napojów spirytusowych, których eksport poza UE najszybciej wzrasta.


Fakty i mity


Wytrzeźwieję, gdy napiję się kawy. Kawa nie usunie alkoholu z Twojego organizmu. Usuwa go wątroba. Kofeina zawarta w kawie jest stymulatorem, który znosi efekt senności wywołany alkoholem. Jednak nie powoduje wytrzeźwienia.

Wyjdę na świeże powietrze, to wytrzeźwieję. Ani świeże powietrze, ani zimny prysznic nie przyspieszą procesu trawienia alkoholu.

Nie mam daleko do domu
. Jazda po alkoholu nigdy nie jest bezpieczna.

Pojadę wolno i ostrożnie. Alkohol zakłóca wyczucie odległości i prędkości, opóźnia reakcje kierowcy.

Piłem tylko piwo bezalkoholowe. Piwo bezalkoholowe również zawiera alkohol - do 1,5%. Jeśli wypije się go więcej, skutek będzie podobny. Np. 1l piwa 1% zawiera 1 porcję standardową, a 750 ml piwa 1,5% zawiera 1,13 porcji standardowej. Organizm może nie zdążyć zneutralizować spożytego alkoholu na bieżąco: pamiętaj - średnio 1 porcja standardowa na godzinę.

Zjem coś miętowego - policjant nie wyczuje, że piłem alkohol. Zapach miętowych cukierków na pewno wzbudzi podejrzenia policjantów. Zaproponują użycie alkomatu lub odwiozą do przychodni lekarskiej w celu zbadania poziomu alkoholu we krwi lub moczu. (Wszystkie trzy badania są tak samo ważne w świetle prawa).

Dużo zjadłem, więc mogę więcej wypić.  Zjem coś to wytrzeźwieję. Alkohol jest szybko wchłaniany do krwiobiegu, a tylko niewielka jego część przedostaje się przez ścianki żołądka. Duża ilość trawionego jedzenia może rozcieńczyć alkohol, ale go nie usunie ani nie zneutralizuje.

Więcej ważę od innych, więc mogę więcej wypić. Jest bardzo prawdopodobne, że osoba drobna, lekka (szczególnie kobieta) poczuje szybciej efekt wypitego alkoholu. Jednak wielkość i waga ciała nie wpływają na szybkość przemiany alkoholu i nie gwarantują trzeźwości.

Jest ciepło, to szybko wypocę wypity alkohol. Tylko 6-10% alkoholu jest wydalane przez skórę, w oddechu lub moczu. 90-94% alkoholu musi ulec rozkładowi w wątrobie, najpierw na aldehyd octowy, potem na dwutlenek i wodę.