Dzisiaj jest: 21 Wrzesień 2017    |    Imieniny: Hipolit, Mateusz, Daria

"W XX wieku powstały trzy niezwykłe wynalazki: kubizm, blues i polska wódka" - Pablo Picasso

Jak powstaje czysta wódka?

Jakość wódki zależna jest od metody produkcji, jakości surowców i co najważniejsze umiejętności gorzelników. Pamiętać należy, że prawdziwa polska wódka powstaje z żyta, pszenicy, owsa, jęczmienia, pszenżyta albo ziemniaków oraz wody.

Woda
Wódki są rozcieńczane do mocy konsumpcyjnej wodą zdemineralizowaną, idealnie oczyszczoną.
Wódki z definicji muszą być czyste i klarowne, a obecność jakichkolwiek minerałów mogłyby spowodować  mętnienie lub obecność niepożądanych smaków. Przy czym źródło pochodzenia wody nie ma bezpośredniego wpływu na smak wódki. Woda z dobrej jakości źródła, po usunięciu z niej minerałów jest wystarczająca do produkcji doskonałej jakości wódki.

Proces wytwarzania Wódki.

Zacieranie
Ziarna zbóż lub bulwy ziemniaków poddaje się skleikowaniu skrobi w parnikach pod zwiększonym ciśnieniem i z dodatkiem wody. Następnie do tych napęczniałych ziaren skrobi dodaje się enzymy prowadzące do rozkładu skrobi na fermentujące cukry proste i dwucukry. Dzieje się to już w dużych, cylindrycznych zbiornikach - kadziach zaciernych. Ostateczny produkt tego etapu to zacier.

Fermentacja
Do zacieru dodaje się drożdże gorzelnicze, które powodują fermentację cukrów. Proces trwa przeciętnie 3 doby. Po tym czasie otrzymuje się alkohol etylowy i dwutlenek węgla. Ubocznymi produktami fermentacji są: aldehydy, estry i alkohole wyższe, których ilość zależy od surowca, a mają one wpływ na cechy organoleptyczne destylatu rolniczego. Otrzymany w wyniku fermentacji zacier (brzeczka) ma 7–11% objętościowych alkoholu etylowego.

Destylacja
Kolejny etap to wydzielenie alkoholu etylowego z odfermentowanej brzeczki. Dzieje się to za pomocą destylacji w tzw. kolumnach odpędowych. Otrzymanym produktem jest destylat rolniczy (spirytus surowy). Destylat rolniczy
zawiera 88– 93% objętościowych alkoholu etylowego, a także znaczne ilości lotnych, ubocznych produktów fermentacji.

Rektyfikacja
Proces przeprowadzany w zakładach rektyfikacji polega na ciągłej i wielokrotnej destylacji destylatu rolniczego. W wyniku tych zabiegów otrzymuje się alkohol etylowy rolniczy (spirytus rektyfikowany) o minimalnej mocy 96% obj. etanolu. Obecnie najczęściej stosowaną metodą rektyfikacji jest tzw. metoda hydroselekcji. Produkt finalny, czyli
alkohol etylowy rolniczy (spirytus rektyfikowany) jest surowcem do produkcji wódek.

Produkcja wódki
Składnikami wódek są alkohol etylowy rolniczy i woda. To one są gwarancją jakości wódki, stąd też wyjątkowa dbałość o dobór surowców, przebieg procesu produkcji w gorzelni oraz rektyfikacja spirytusu. Sama produkcja wódki to proces zestawiania, mieszania wody i wybranego rodzaju spirytusu rektyfikowanego w odpowiednich proporcjach podanych w recepturze. Minimalna moc wódki to 37,5%, ale większość dobrych wódek
ma moc 40%.

Filtracja wódki
Wódkę poddaje się następnie procesowi filtracji, aby uzyskać bardzo dobrą klarowność płynu. Wódkę filtruje się na filtrach celulozowych lub polipropylenowych.

Butelkowanie
Otrzymany w procesie filtracji płyn jest rozlewany do butelek.